Start för missbruksvård via polisen

”Vill du ha vård?”

Den frågan kommer polisen i Västmanland från och med måndag 2 juni att ställa till de bilister som misstänks för drog- eller rattfylleri.

Tanken är att socialkontoret inom 24 timmar därefter ska ta kontakt för att göra upp en tid för ett samtal om hur hjälpbehovet ser ut.

I två års tid har man diskuterat om man ska införa den så kallade ”Skellefteå-modellen” i Västmanland, och nu är det alltså dags.

Polisen i Västmanland ville att alla kommuner i länet skulle delta, vilket de nu gör.

Modellen innebär att när polisen tar in en person för provtagning i samband med drog- eller rattfylleri så ska man även erbjuda personen i fråga ett samtal om vård.

Om den misstänkte tackar ja till vård - vilket är helt frivilligt -  så skriver han eller hon på en blankett som polisen sedan faxar till socialkontoret i den kommun där han eller hon bor.

Tanken att socialkontoret inom 24 timmar ska ta kontakt för att göra upp en tid för ett samtal som sedan ska leda till någon form av behandling.

– Då ska man också få boka tid för samtal där man ska utreda vilken form av hjälpbehov jag har, och sedan får man gå vidare i en behandlingsform tillsammans med kommunen, säger Jörgen Bergfasth, trafikpolischef i Västmanland.

Från och med måndag så kommer man börja arbeta enligt modellen, och förhoppningen är att 30 procent av dem som misstänks för drog- eller rattfylleri ska gå vidare till någon form av behandling.

En missbrukare kostar samhället mycket pengar och många drog- och rattfyllerister blir stoppade flera gånger.

Det var så modellen kom till; en polis i Skellefteå tröttnade på att stoppa samma människor hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista