Fredrik Federley (c)

Skattebetalare förlorar i politikers konkurs

En konkurs där centerriksdagsmannen Fredrik Federley från Kungsör är inblandad drabbar nu både skattebetalare och andra företag. Det var en salladsbar i Stockholm som Federley och en kompanjon hade som gick i konkurs förra sommaren. Affärsverksamheten upphörde efter bara tre månader.

Förra vintern genomförde Hotell- och restaurangfacket en uppmärksammad blockad mot en salladsbar i Göteborg för att få till stånd ett kollektivavtal. Det ledde till en infekterad debatt och för att visa att det går att driva en restaurang utan fackliga avtal öppnade Fredrick Federley och hans kompanjon, Dominika Peczynski, vd för PR-byrån Mafioso, en salladsbar vid Stureplan i Stockholm. Vi ska jobba stenhårt i två år och sedan säljer vi med god vinst sa Federley i Aftonbladet innan restaurangen öppnade i maj förra året. Men redan i slutet av juli var konkursen ett faktum.

Nu återstår skulderna. Andra företag kommer att gå miste om runt 250 000 kronor. Fredrick Federley, som gjort sig känd som engagerad liberal och förespråkare för låga skatter beklagar det hela:

- Tyvärr är det priset för marknadsekonomin. Man skulle kunna göra så att staten går in och täcker alla kostnader, men då har vi åsidosatt marknadsekonomin. Det är så här vi har valt att hantera aktiebolag och marknadsekonomin i Sverige.

- Tro mig, hade jag bara de pengarna skulle jag mer än gärna göra något åt det. Men, jag har god lön, men jag är ensamstående i innerstaden i Stockholm så det finns inte de resurserna, säger Fredrick Federley.

Också skattebetalarna får betala sitt, minst 65 000 kronor. I lönegaranti till dem som förlorade jobbet och i obetalda skatter. Till detta kommer senare ersättningen till konkursförvaltaren.

De sju personer som förlorade jobbet har tillsammans fått runt 50 000 kronor i ersättning för uteblivna löner. Tre av dem är aktiva inom centerrörelsen och två nära släktingar: Fredrik Federleys lillasyster och Dominika Pezcynskis mamma.

Salladsbaren hann alltså knappt öppna innan verksamheten gick överstyr, och flera av de leverantörer Ekot talat med anser att det hela sköttes mycket amatörmässigt och att det är nu leverantörerna som får betala priset för ägarnas lättsinne.

Att det blev konkurs på en gång, menar Federley, beror på att det var för varmt i lokalen och att det uppstod problem med duvor på gården och utebliven sophämtning.

- Hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag aldrig startat det där projektet. Ibland önskar man att någon tagit tag i mig, jag är en impulsiv människa och det är det som gjort att det gått fantastiskt bra många gånger. Och de gånger det inte gått bra är det också den här impulsen av att jag faktiskt agerar, säger Fredrick Federley, riksdagsledamot för centerpartiet.

Hör mer i Studio Ett i P1 idag efter klockan 17.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista