Sista dagen att återfå lejonet i passet

För de med finskt ursprung som vill ha tillbaka sitt finska medborgarskap så går tiden ut idag, 2 juni, att ansöka om det. Det är framförallt finska medborgare som kom till länet under 50- och 60-talet som vill ha tillbaka sitt medborgarskap, det säger Finlands konsul i Västmanland Martin Bergh.

- Ja och jag tror att det handlar väldigt mycket om att många som har kommit hit under 50, 60 och 70-talet, kände sedan när de bytte till svenskt medborgarskap att det inte kändes riktigt bra att förlora det finska lejonet på passet. Nu när man har kunnat göra det så känner man att det är viktigt att ha kvar sina finska rötter och då är det naturligt att söka tillbaka medborgarskapet det säger Martin Bergh.

Sedan det blev möjligt, 2003 att återfå sitt förlorade medborgarskap så har intresset ökat ju längre tiden gått. Bara sedan årsskiftet har 1 500 personer i Sverige ansökt om finskt medborgarskap, det uppger personal på Finlands ambassad i Stockholm. På ambassaden tror man att 3 700 personer totalt kan komma att ansöka om att få tillbaka medborgarskapet.

Medborgarskapet eller känslan för vars man kommer ifrån är viktigt och trots trettio år i Sverige så har Raija Edvinsson chef för turistbyrån i Fagersta kommun behållit det finska medborgarskapet:

- Ja som jag känner det innerst inne så är jag en äkta finne och det hörs fortfarande att jag kommer från Finland och jag har rötterna i Finland, så det skulle kännas konstigt att säga att jag var svensk och det känner jag att jag inte är. Å andra sidan så känner jag att när jag kommer till Finland så känner jag att jag inte känner mig riktigt finsk heller.

Som enbart finska medborgare kan Raija Edvinsson inte rösta i riksdagsvalet men det spelar mindre roll säger hon eftersom hon kan rösta i kommunvalet och såhär säger hon om det:

- Självklart, det borde man kanske göra i ett land som man bott i så länge. Men jag röstar inte i Finland heller. Det enda jag röstar i är i kommunvalet och där tänker jag kanske att jag röstar om vilka arbetsgivare jag vill ha eftersom jag jobbar i kommunen.

- Så du väljer att bara vara finsk medborgare?

- Ja jag väljer att vara finsk medborgare, jag har klarat mig bra hitills och jag hoppas att det går bra i fortsättningen också det säger Raija Edvinsson.

Att ansöka om finskt medborgarskap kostar 2 170 kr för vuxna och 900 kr för barn. Billigare är det att ansöka om svenskt medborgarskap, 400 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista