Arboga

Fortsatta planer på kulturcenter i "Meken" - trots föroreningar

Eftersom föroreningarna är av mindre omfattning än vad man först befarade så fortsätter arbetet med att göra om det gamla nedlagda gjuteriet på ”Meken”-området till ett kulturcenter.

Även om omfattningen är mindre, så finns det fortfarande föroreningar i mark och väggar, bland annat arsenik.

Det visar en översiktlig miljöteknisk undersökning som har gjorts i området av Statens Geologiska Institut, bland annat med vissa stickprov.

– Det finns koppar, som egentligen är mera farligt för naturen än för människan, säger Susanne Gällerdal, miljö- och hälsoskyddsinpektör i Arboga kommun.

– Och så finns det mycket höga halter arsenik på vissa punkter, säger Susanne Gällerdal till P4 Västmanland.

Enligt Statens Geologiska Institut behöver man inte göra något om lokalerna inte används; det är ingen fara för människors hälsa.

Men eftersom man vill göra ett kulturcentrum av lokalerna så måste vissa åtgärder vidtas.

Först måste en åtgärdsundersökning göras, dvs en fördjupade miljöteknisk undersökning som visar exakt var metallerna finns och hur höga halterna är.

Utifrån den undersökningen så kan man sedan forma en sanerings- och renoveringsplan.

Det största problemet i dagsläget är vem som ska betala för undersökningen och renoveringen.

Enligt Göran Staxäng, ordförande i föreningen ”Mekens vänner” så börjar nu ett stort lobbyarbete för att hitta investerare.

Redan idag så kommer man att åtgärda vissa saker. Golvet ska sopas, bjälkarna ska dammsugas och områdena med asenik ska spärras av - detta för att man ska hålla den konsert som planeras på söndag.

Göran Staxäng hoppas att ett kulturcentrum i Meken kan stå klart inom en femårsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista