Länsstyrelsen vill rädda kornknarren

Länsstyrelsen i Västmanland kommer i år att satsa extra på att rädda kornknarren som är en hotad fågelart.

Kornknarren, som har minskat i antal, är en hönsliknande fågel med ganska lång hals. Den är brun till färgen och cirka 20 centimeter hög.

Karin Andersson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, berättar om farorna för fågeln:

– De häckar mitt i åkrarna eller på vallar och häckar ganska sent, så bo och ungar riskerar att bli sönderkörda av slåttermaskiner.

– De är lite av jordbrukslandskaptets doldisar kan man säga. De gillar högt gräs och det ska gärna vara över 20 centimeter högt för att de ska kunna häcka där, så de gömmer sig i gräset. Man hör de inte heller eftersom de bara låter på natten med sitt knarrande läte, säger Karin Andersson.

Men varför är kornknarrarna mer utsatta nu än de var i jordbruket tidigare?

– Förr i tiden häckade de mer på strandängar som man inte slog på samma sätt. Men nu har strandängarna minskat jättemycket i jordbrukslandskapet så då är de tvingade att häcka på åkrar och vallar i stället, och där har man mer slåtter och slåttern blir tidigare och tidigare mot vad den var förut. Därför är de mer hotade nu än de var tidigare, berättar Karin Andersson.

Länsstyrelsen har tidigare gjort en inventering och vet ganska väl var kornknarren finns. Men länsstyrelsen vill också gärna ha hjälp från allmänheten för att veta exakt var fåglarna häckar. Man vill gärna få in rapporter om man hör en kornknarr.

Länsstyrelsen kommer sedan att ta kontakt med de markägare som har kornknarr på sin mark och erbjuda ersättning för att inte slå den del där kornknarren finns.

Länsstyrelsen vet ännu inte hur mycket den här satsningen på kornknarren kommer att kosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista