västerås

Rättgång startar om stor ekobrottshärva

I Västmanlands tingsrätt inleddes idag rättegången i en stor ekobrottshärva. Fyra män från Västerås, 24, 30, 36 och 55 år, står åtalade för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt rattfylleri.

Enligt åklagaren har männen, som drivit ett företag i byggbranschen, undanhållit flera miljoner i skatt och det genom att betala anställda svarta löner.

Minst sju dagar kommer rättegången att ta. Det är en omfattande utredning på 1 800 sidor och ett samarbete mellan flera olika myndigheter som ligger till grund för åtalet mot männen.

25 personer har kammaråklagare Per Hedman kallat att vittna för att bevisa att de åtalade genom falska fakturor, falska handlingar, vilseledande bokföring och svarta löner undanhållit minst åtta miljoner kronor i skatt.

Företaget som alltså verkat inom byggbranchen har hyrt ut hantverkare till olika uppdragsgivare och enligt företaget så har man man haft få anställda och bara betalat ut blygsamma löner, något som inte alls stämmer enligt åklagarens utredning.

Tre av männen sitter häktade. En av de åtalade, 30-åringen, släpptes nyligen och var den enda av de åtalade som bar kavaj under åklagarens sakframställan. De övriga tre var mer ledigt klädda och eskorterades av sju häktesvakter.

Straffet för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott är fängelse mellan sex månader och sex år och åklagaren har även yrkat att de åtalade ska beläggas med näringsförbud.

De åtalade nekar alla till anklagelserna.

Dom i målet faller vid midsommar.

En av de åtalade som står åtalad i en annan rättegång och hans dom i det målet kommer i början av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista