sala

Solen sparar pengar åt Tärnabadet

Tärnabadet i Kumla Kyrkby i Sala kommun satsar på solen för att förbättra både ekonomin och miljön. På taket till omklädningsrummen har en solvärmeanläggning installerats och den har redan, innan badet öppnat, inneburit en stor besparing. Bygdeföreningen Tärnan har fått 130 000 kronor i bidrag av Sala Sparbanks och resterade 170 000 kronor av Sala kommun för att kunna finansiera solfångarna.

- Ett normalt år eldar Tärnabadet fram till säsongsstart 4000-5000 liter olja och i år så har de inte eldat en enda liter annat än för att provköra pannan. Vi har värmt allting med sol, berättar ingenjören Hans Nilsson på Sala Heby Energi.

Tärnabadet är ett utomhusbad med tempererade bassänger. Det öppnade redan 1969 och har haft en brokig historia. När Bygdeföreningen Tärnan tog över driften av badet 2003 var det för att rädda badet från att bli en fiskodlingsanläggning.

Ekonomin har varit ett ständigt bekymmer, men med den nya solvärmeanläggningen hoppas bygdeföreningens ordförande Sture Holmberg på ett lyft.

- Oljan har ju varit så väldigt dyr för oss och det är svårt med ekonomin på en sådan här anläggning. Nu kan vi ju sänka kostnaderna rejält samtidigt som vi får en funktion på badet som är miljövänlig, säger Sture Holmberg.

Solvärmeanläggningen är totalt 180 kvadratmeter stor och består ungefär till häften av solfångare som tidigare satt på Björkgårdens servicehus i Västerfärnebo. Resterade halva är nya poolsolfångare. De två olika systemen är ihopkopplade och värmer både poolvattnet och duschvattnet. Enligt ingenjör Hans Nilsson är Tärnabadets ihopbyggda solvärmesystem mycket ovanligt.

Nu när anläggningen är klar är föreningens ordförande Sture Holmberg lättad.

- Det är så skönt att det äntligen är i hamn, att man kan pusta ut liksom, att en önskan har gått i uppfyllelse, säger Sture Holmberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista