Beslut om omdiskuterat sjukskrivningsförslag under onsdagen

Under onsdagen tas det omdiskuterade beslutet angående den så kallade rehabiliteringskedjan, något som kommer att påverka alla långtidssjukskrivna. Beslutet tas trots kritiska röster från bland andra fackförbundet TCO som anser att förslaget inte är genomtänkt.

Förslaget innebär i korthet att man från och med den 1 juli kommer att förändra reglerna för sjukskrivning. Vilket betyder att man kommer få sjukpenning, de första tre månaderna på sin sjukskrivning. Om man efter 3-6 månader inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb, så prövar man om det finns några andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen som kan göras istället, om inte ska den sjukskrivne söka nytt jobb i hela landet.

Efter 6 månader betalas sjukpenning endast ut ifall där personen inte kan utföra någon typ av arbete överhuvudtaget. Sjukskrivningar får i regel endast gälla i 12 månader men undantag finns, men då med en lägre ersättning och endast i 18 månader. Därefter, om man inte återhämtat sig, blir man tvungen att söka socialbidrag.

En av kritikerna är Maria Werme som är styrelsemedlem i riksförbundet för trafik och polioskadade här i Västerås.

- Det handlar om utslagning och att sjuka människor inte längre får någon hjälp och att de hamnar som arbetssökande på en arbetsmarknad som inte finns. Även rehabiliteringen måste fungera och att människor måste få arbetsträna, säger Maria Werme.

Fredrik Federley, riksdagsman för Centern, försvarar förslaget och menar att man tidigare kunna gå länge utan att få tillgång till rehabilitering, och det är det vi vill ändra på i det här förslaget, säger han.

- Försäkringskassans uppgift är inte bara att förvalta och pytsa ut pengar, de ska också se till att människor mår så bra som möjligt så att de kan återgå till arbete, säger Fredrik Federley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista