Västerås

Jurist svindlade klient på miljonbelopp - nu inför rätta

(Uppdaterat kl 12.40)

Under onsdagen började rättegången mot en jurist i Västerås som står åtalad för bland annat grov förskingring alternativt grov trolöshet mot huvudman. Enligt åtalet har hon lurat av en förståndshandikappad klient flera miljoner kronor.

Kammaråklagare Per Hedman menar att kvinnan lurat till sig över fem miljoner kronor av en klient, som hon fungerade som särskild förvaltare åt.

Klienten har Downs syndrom.

Den kvinnliga juristen förvaltade ett dödsbo efter klientens mor. Dödsboet var betydligt större än vad klienten visste om och därför kunde kvinnan förskingra pengarna.

Enligt åtalet lade juristen beslag på över fem miljoner kronor.

En stor del av pengarna fanns i en kapitalförsäkring som kvinnan såg till att få utbetald till sig själv. Pengarna använde hon sedan till att köpa sig bland annat ett stort fint hus.

Juristen satte också in över en miljon kronor till en medbrottsling; en man i 30-års åldern som verkade försäkringsmäklare.

Även mannen står nu inför rätta, misstänkt för grov förskingring alternativt medhjälpt till grov förskingring eller grovt häleri.

Att brotten anses som grova beror enligt kammaråklagare Per Hedman på att den kvinnliga juristen missbrukat ansvarsfull ställning och att brotten riktats mot en utsatt och skyddslös person och att det handlar om betydande värden.

Sammanlagt ska alltså över fem miljoner kronor ha svindlats bort.

Rättegången började alltså under onsdagen, och fortsätter även i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista