Västerås

Floristelever smyckar Stockholms slott på Nationaldagen

Hedersuppdraget att smycka Stockholms slott i gult och blått på Nationaldagen gick i år till Floristutbildarna i Västerås. Men när kungliga slottet kontaktade rektorn trodde hon först att det ”hemliga uppdraget” handlade om något annat...

– När de tog kontakt med mig frågade de ifall vi på skolan ville vara med om något spännande, en ”hemlig” uppgift, och då var det naturligtvis lite andra tankar jag hade, säger rektor Irene Hagström till P4 Västmanland.

Det har krävts två månader av planering inför uppdraget.

I måndags började eleverna arbeta med själva arrangemanget, som ska monteras fast på slottet, under torsdagen.

Natten mot onsdagen skulle de 4 000 blommorna ha anlänt, men dessvärre var det holländska åkeriet försenat.

Så det var först vid tolvtiden på onsdagen som eleverna kunde börja arbeta med blommorna, som måste tas hand om innan de fraktas vidare till Stockholm.

Men trots förseningarna så har det inte utbrutit någon större oro bland elever och personal.

– Det vi kommer att göra i dag är att ta vi tar hand om blommorna så att de inte vissnar, säger eleven Anna Damel Lindholm.

– Det är först imorgon, som vi på allvar måste ordna det praktiska. Då kommer vi att sammanfläta blommorna med våra blomställningar, Anna Damel Lindholm till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista