Västerås

Arbetsgivaren ser allvarligt på hot mot tidningsbud

Under torsdagsmorgonen hotades ett tidningsbud i Västerås till livet. Företaget Prolog, som ansvarar för utdelningen av tidningar, ser mycket allvarligt på händelsen.

Att vara tidningsbud kan vara riskfyllt; man jobbar ensam, mycket tidigt på morgonen.

För någon månad sedan blev ett tidningsbud i Västerås hotat med ett bollträ, och under torsdagsmorgonen blev ett tidningsbud utsatt för ett knivhot, också det i Västerås.

En drogpåverkad man, som ville komma in i en port, hotade då tidningsbudet till livet.

Tidningsbudet lyckades via sin arbetsgivare larma polisen som kunde gripa mannen.

Tidningsbudet blev skärrat men skadades inte fysiskt.

Johan Lundin, vd på företaget Prolog som ansvarar för utdelningen av tidningar, ser mycket allvarligt på händelsen.

– Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi jobbar stenhårt med säkerheten för våra anställda. Det är ju lite speciellt, det är ju både natt och ensamt.

Johan Lundin berättar hur företaget går tillväga när något sådant här händer:

– Det första vi gör är att ta hand om vår kamrat som då är rädd och skrämd och har råkat illa ut. Vi kopplar in företagshälsovården och de har program för detta. Man kan få med sig en kompis ut om man känner sig otrygg och man kan få ett nytt område om man inte trivs på sitt gamla område längre.

– Skulle det vara så att vi bedömer att ett område inte är säkert då kontaktar vi polis och myndigheter för att de ska intensifiera bevakningen och säkerheten för oss, säger Johan Lundin.

Prolog ska nu se över rutinerna för att se om säkerheten kan höjas ytterligare för tidningsbuden. Företaget har också kontinuerligt utbildningar för personalen.

Men enligt Johan Lundin är det trots de här senaste fallen i Västerås inte så vanligt med hot och våld mot tidningsbud. I genomsnitt handlar det om ett par händelser per år säger han:

– I de flesta fallen är det inget problem, utan tidningsutdelning är ett ganska säkert arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".