Västerås

"MJP Bygg AB:s fordringar mot Arosmotet finns inte"

Konkursdrabbade MJP Bygg AB:s fodringar i 100-miljonersklassen mot Arosmotet Fastigheter AB är vare sig beställda eller fakturerade. Det säger Fredrik Svensson, som representerar Arosmotet Fastigheters huvudägare AB Arvid Svensson.

Kom MJP Byggs konkurs som en överraskning för Arosmotet Fastigheter ?

– Ja, det gjorde det, att det kom där och då, men i övrigt var det ingen överraskning att rekonstruktören skulle har svårt att få i hop det, säger Fredrik Svensson.

– Förr eller senare skulle det nog gå så här trodde vi.

– Rekonstruktören har ju hävdat att det funnits fodringar på oss i 100-miljonersklassen, och det gör det ju inte., säger Fredrik Svensson till P4 Västmanland.

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som bedöms ha möjlighet att komma på fötter igen.

I våras började MJP Bygg en sådan process.

En advokat utsågs till företagsrekonstruktör och i det borgenärsbrev han skrev står det att Arosmotet Fastigheter AB och Fastighets AB Mälarstaden är skyldiga MJP Bygg AB över 100 miljoner kronor.

Men det stämmer inte, menar Fredrik Svensson:

– Vi har inte gjort några beställningar, vi har inte fått några fakturor och vi vet egentligen inte vad det handlar om.

Och här råder skilda meningar.

Företagsrekonstruktören Lars Söderqvist, som hållit i rekonstruktionen, säger till P4 Västmanland att det visst finns fodringar mot företagen.

N är det upp till MJP Bygg:s konkursförvaltare, advokat Rolf Hansen i Västerås, att ta reda på vilka beställningar och avtal som upprättats och vad som betalats och inte.

Advokat Hansen säger till P4 Västmanland att han inte känner till att de påstådda fodringarna ska ha fakturerats.

Hela konkurshärvan kompliceras av att Arosmotet Fastigheter AB till 20 procent ägs av konkursdrabbade MJP Bygg AB.

Fredrik Svensson förstår att det kan låta konstigt för en utomstående:

– Ja, det är väl just den ägarandelen som är ovanlig. I övrigt är det ju en byggare som bygger åt ett fastighetsägande bolag, som i sin tur hyr ut. Och så ser det ju alltid ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista