västerås

Tjejer i hockeygymnasium i höst

Ett av landets två hockeygymnasium med riksintag finns i Västerås och i höst får även tjejer plats. Tre lovande hockeytjejer från länet, som alla spelar i VIK-hockey, har kommit in och en av dessa är Daniela Åslund från Arboga. Daniela ska gå omvårdnadsprogrammet och ser stora fördelar med att gå på hockeygymnasiet.

- Det hade blivit mer stressigt tror jag med läxor och så jag kanske inte skulle hinna göra dem. Jag kan ju göra de nu efter skolan om jag väntar på träningar och så. Annars hade det blivit hem och äta snabbt och så iväg och då hade jag inte hunnit, det säger Daniela Åslund till P4 Västmanland.

Men du bor i Arboga men hockeygymnasiet är i Västerås, hur ska det fungera?

- Ja det blir inte så stor skillnad mot tidigare jag har ju pendlat tre, fyra gånger i veckan så det blir bara positivt att jag kan stanna efter skolan och träna.

Daniela Åslund är en av sex tjejer som har kommit in på hockeygymnasiet på Wennströmska i Västerås. Två av platserna är så kallade riksplatser och för det skjuter Riksidrottsförbundet till 19 000 kr per elev och år.

Att verksamheten i Västerås som är ett av landets två elitgymnaium för hockeyspelare nu utökats och även blivit ett regionalt flickymnasium med plats för de allra bästa tjejerna välkomnas av Göran Lundberg VIK hockey och ansvarig för Wennströmska hockeygymnasium.

- Vi har fått kritik tidigare att vi inte har tagit in några tjejer och det har varit jättesvårt att blanda killar och tjejer. De är lite olika långt komna i sin utveckling och det är lite olika idrotter, de får inte tacklas de får inte skjuta slagskott om man är tjej. Det är inte så bra att blanda dem på samma is med de här riktiga elitkillarna som vi har på killsidan.

- Men nu har vi fått möjlighet att starta en grupp tjejer och då är det lite annorlunda när man får ha tjejer, framförallt tjejer som tränar med varandra hela tiden och utvecklas den vägen.

Västerås och Örnsköldsvik är de enda ställen i landet som har riksintag, hur kan det komma sig att det har dröjt så länge?

- Ja det är en bra fråga faktiskt. Men det sitter väl lite grann i ishockeyförbundet att man inte har kommit till skott och även till Riksidrottsförbundet som inte har satt medel till det här tidigare. Så vi får lite grann skylla på de skulle jag säga för vi tar gärna emot tjejerna men vi måste få lite medel och bidrag och hjälp.

På hockeygymnasiet i Västerås kommer det varje år in 9 killar med riksintag. De tjejer med riksintag som har kommit in i Västerås kommer från Varberg, Linn Arvidsson och Sara Pettersson från Hällefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista