Fel att avskeda prästen

En präst i en församling i länet avskedades bland annat eftersom han inlett ett förhållande med en gift kvinna i församlingen, och att han polisanmäldes för misshandel av kvinnans make.

Men Arbetsdomstolen gör nu samma bedömning som tingsrätten tidigare gjort, nämligen att det var fel att avskeda prästen.

Prästen fick meddelande om att han var avskedad via ett brev från församlingen i början av december 2005.

Senare samma månad förklarade domkapitlet i Västerås stift prästen obehörig att utöva prästyrket överhuvud taget.

Allt började egentligen när prästen inledde ett förhållande med en gift kvinna i församlingen. Kvinnans make vände sig både till biskopen och församlingens kyrkoherde, som påpekade det olämpliga i förhållandet.

Maken och prästen råkade i luven på varandra flera gånger och vid ett tillfälle i oktober 2005 blev det ett regelrätt bråk, som slutade med en förundersökning både mot prästen och maken.

Men polisutredningarna lades ner, eftersom det inte gick att bevisa vem som egentligen slog först.

Ett par månader senare avskedades alltså prästen av församlingen, bland annat eftersom församlingen ansåg att prästen genom sitt beteende och sina handlingar allvarligt skadat kyrkans anseende.

Församlingen fick senare stöd av Domkapitlet i Västerås stift och av Svenska kyrkans Överklagandenämnd.

Men Västmanlands tingsrätt gav prästen rätt, bland annat med motiveringen att församlingen avskedat prästen för lång tid efter de händelser som ansågs olämpliga.

Prästen tilldömdes ersättning för utebliven inkomst och även ett skadestånd på 100 000 kronor för kränkning.

Församlingen överklagade till Arbetsdomstolen, som alltså också ger prästen rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista