Arbetskraft sökes till 700 jobb

Arbetsförmedlingen spår 700 nya jobb till länet under 2008. Det är främst inom industri, handel, transport och privata tjänster som arbeten finns.

I dagens läge saknas det personer med rätt kompetens, vilket är något som arbetsförmedligen tillsammans med utbildningsföretag och arbetsgivare tillsammans försöker förändra.

Ett annat problem är att många av dagens studenter går ut skolan utan fullständiga betyg, vilket gör att de kommer efter i jobbsökandet, eftersom många företag idag kräver erfarenhet.

Karl-Eriks Pettersson, chef på Arbetsförmedligen i Västerås menar dock att ungdomarna har framtiden för sig. Nu börjar man se effekterna av att fler och fler födda på 1940-talet nu går i pension och arbetsgivare är dåliga på att planera för pensionsavgångarna.

- Vi skulle önska att man hade betydligt bättre framförhållning när det gäller att man funderar över hur man ska ersätta den kompetens som man vet försvinner av ålders skäl, säger Karl-Eriks Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista