Västerås

Ingen ville ha sommarvikariat

Inte en enda sökande ville ha sommarvikariat som sjuksköterska på Beroendeenheten på Centrallasarettet i Västerås.

Trots försök att rekrytera via annons och på sjuksköterskeutbildningen på Mälardalens högskola så var ingen intresserad.

Så lågt har intresset aldrig varit förut.

– Jag har jobbat här på beroendemottagningen i några år och det här är första året som jag har varit med om att vi inte har fått tag på en enda sjuksköterska, säger specialistsjuksköterskan Monika Schneider-Sjölander.

– Vad det kan bero på det kan man ju fråga sig.

Vad tror du?

– Ja, för det första så är det väl lite den här situationen nu som har varit med strejken; folk har väl tappat lusten lite grann att ställa upp, säger Monika Schneider-Sjölander.

– Så finns det färre sjuksköterskor med spetskompetens. För de känner väl att de inte vill utbilda sig och dra på sig en massa studieskulder och sedan så kommer man tillbaka och får den dåliga lönen - det tror jag är en avgörande orsak.

– Sedan är det just det här med psykiatrin, det är ju lite speciellt och många vet inte så mycket om det.

– Det jag ser på vår avdelning är ju att tre av sex sjuksköterskorna som jobbar hos oss har varit studenter hos oss. Det är så de har sett hur verksamheten ser ut, säger Monika Schneider-Sjölander till P4 Västmanland.

– Den är spännade, den är otroligt givande och ena dagen är inte den andra dagen lik.

Specialistsjuksköterskan Monika Schneider trivs på sin arbetsplats och att jobba med personer som har olika former av beroende. På beroendenheten finns en öppen avdelning, och en sluten för patienter som behöver ligga inne för att bli av med sin abstinens och sitt beroende.

För att lösa sommarsituationen så måste nu sjuksköterskorna jobba ensamma i stället för att vara två:

– Det som är jobbigt är att man ska jobba ensam. Vad händer om jag blir sjuk?

– Förra sommaren till exempel. Jag har problem med mina leder. Då blev jag så dålig i mina leder så att jag inte kunde skriva. Jag kände ju själv, jag kan inte bara gå hemma om vi inte får någon ersättare för mig.

– Jag fick ta en skötare som skrev åt mig helt enkelt. Det känns inte rätt att två personer ska gå och göra samma jobb som jag ska göra själv, säger Monica Schneider-Sjölander.

– Det är där skörheten ligger. Man känner en oro, om man skulle bli sjuk, hur går det?

Monika Schneider-Sjölander säger också att det inte går att lösa situationen genom att delegera arbetsuppgifter till skötare på avdelningen.

Skötare får nämligen inte dela ut medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista