surahammar

Kommunanställda män tjänar mer än kvinnorna

Kommunalt anställda män tjänar mer än kvinnor. I länet är löneskillnaden mellan kvinnor och män som störst i Surahammar, 3 500 kronor. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort i samarbete med Statistiska centralbyrån, SCB.

Att skillnaden är störst i Surahammar beror på att män har befattningar som ger högre lön, det säger det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Tholin.

- De jobbar framförallt inom skolan, som inspektörer, i ledningsgrupper, med ekonomi. De som var lågavlönade har vi lagt i en annan påse, säger Anders Tholin, socialdemokratiskt kommunalråd i Surahammar.

De män som tidigare var anställda av kommunen och som Anders Tholin säger var lågavlönade arbetade bland annat som fastighetsskötare. Fastighetssköteseln är sedan 2006 utlagd på entrepenad och det kan vara ett skäl till varför mäns snittlön 2006 var 23 800 och kvinnornas 20 300 kronor, det säger Anders Tholin till P4 Västmanland.

Av samtliga länets kommuner var skillnaden mellan män och kvinnors löner lägst i Fagersta. Där var männens snittlön 22 300 kronor och kvinnornas 21 000 kronor under 2006. Även där har verksamhet där män tidigare arbetade förts över till andra, det säger personalchefen Ewa Wiklund. Men enligt Ewa Wiklund har även kommunen länge arbetat medvetet med att komma åt oskäliga löneskillnader.

- Men vi har ju medvetet tittat på hur lönebilden ser ut i Fagersta och det har vi jobbat med i många år. Vi har gjort lönekartläggningar och vi har kontrollerat och analyserat vad det beror på och hur det ser ut och hur det ska se ut.

I Surahammar där det på ledningsnivå idag enligt uppgifter till P4 Västmanland, finns löneskillnader så säger Anders Tholin att det är något som man ska jobba med.

- När man går in i en ledningsgrupp, om det finns skillnader i löner där, så tar det en viss tid att räta upp skillnader, vilket vi har gjort på senare tid och kommer att fortsätta med, säger Anders Tholin.

- Den som har låg lön får lite mer i lönepåslag, det är det vi gör. Om det finns skillnader där från fackligt håll uppger facket Kommunal att det idag inte finns oskäliga löneskillnader och den löneskillnad som finns i både Surahammar och Fagersta är motiverade, uppger fackliga representanter till P4 Västmanland.

Av samtliga granskade kommuner i Västmanlands län så tjänade männen mer än kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista