Polisstatistik kritiseras

Polisens sätt att föra statistik över sitt arbete ger en skev bild av verkligheten. Den kritiken kommer från polisförbundet, efter en undersökning bland poliser som visar ett missnöjde med hur man för sin statistik.

I dag för polisen statistik över exempelvis hur många alkoholkontroller som gjorts och hur många böter man skrivit. Men det systemet slår snett, säger Roy Céderbäck, ordförande för polisförbundet i Västmanland.

– Cykelstölder, bilinbrott allt sånt där, skulle man kunna jobba mycket mer riktat, om dom som jobbade ute på fältet fick ta hand om dom här och göra någonting bra av det, säger Roy Céderbäck, ordförande för polisförbundet i Västmanland.

Ett annat problem med det här sättet att föra statisk är att det ger arbetsgivaren möjlighet att utifrån ett dåligt system sätta låga löner.

– Man kan använda det här som lönegrund. Att man inte uppfyller målen och då är frågan hur rättssäkert det är, säger Roy Céderbäck, ordförande för polisförbundet i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista