västerås

Satsning på ridning för alla

På ridskolan Stora Ekeby utanför Västerås satsar man på att personer med särskilda behov, exempelvis funktionshindrade, ska kunna rida. I söndags kväll anordnades en prova-på-dag för att ge fler chansen att börja rida.

Bakom den här satsningen står Klara-sektionen på Stora Ekeby. Sektionen består av åtta personer, bland andra ridlärare och föräldrar till barn som rider.

Klara står för att ”Vi klarar allt”- alla ska kunna vara med och rida.

Man vänder sig till personer med särskilda behov. Det kan handla om personer med olika funktionshinder, flyktingar, barn med apatiska symptom eller ungdomar som har svårigheter att anpassa sig i samhället.

Men varför är det då så bra med ridning?

– Fördelarna med ridning och att umgås med hästar är att hästarna har inga krav. Man gör någonting individuellt och man har samma förutsättningar som andra icke-diagnosticerade människor. Även om man inte är precis som alla andra så har man samma förutsättningar när det gäller hästarna, säger ridläraren Cicki Sibbern.

10-åriga Moa som har downs syndrom har ridit i ett år nu på Stora Ekeby. Hennes mamma Margareta Hallner säger att ridningen är viktig för Moa.

– Det betyder väldigt mycket eftersom hon är ganska utesluten i många andra sporter och aktiviteter eftersom det är alldeles för högt tempo. Ridningen för henne betyder väldigt mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista