Västerås

Kritik mot sköterskors ensamarbete på psykavdelning

Ingen anmälde sig som sökande till sommarvikariaten som sjuksköterskor på Beroendeenheten på Centrallasarettet i Västerås. Därför tvingas de befintliga sjuksköterskorna arbeta ensamma, i stället för två och två. ”En ohållbar situation”, menar Vårdförbundet.

– Ett arbete som normalt utförs av två personer; det säger ju sig självt att det blir ju sämre kvalitet när du är ensam, säger Marie Claesson på Vårdförbundet Västmanland. 

– Du kan ju omöjligt hinna med dina arbetsuppgifter i samma utsträckning som när man är två.

För att försöka lösa den akuta vikariebristen nu under sommaren kommer man att under åtta veckor låta den sjuksköterska som är i tjänst att ensam bära det medicinska ansvaret för de åtta vårdplatserna på Beroendeenheten.

Marie Claesson menar dock att konsekvenserna av en sådan arbetsorganisation blir utslitna och trötta sjuksköterskor.

Hon tror inte heller att underbemanningen gör att rekryteringen blir lättare nästa gång.

Lea Willman, chef för avdelningen, tycker inte heller att det är en optimal lösning på problemet - varken på kort eller lång sikt - men menar att man på något sätt ändå var tvungen att försöka hantera den akuta vikariebristen.

– Det är uträknat att det inte är farligt för vården att vara ensam sjuksköterska. Dessutom har vi ju förmånen att ha många andra sköterskor på andra avdelningar i huset, så de finns nära, säger Lea Willman till P4 Västmanland.

Det medicinska ansvaret ligger enbart på sjuksköterskorna, vilket gör att de vid underbemanning inte kan ta hjälp av och låta vårdarna utföra deras arbetsuppgifter.

– Det kräver ju förstås planering. Det legitimerade arbetet är ju enbart sjuksköterskornas ansvarsområde, och ingen annans, avslutar Lea Willman, avdelningschef Beroendeenheten på Centrallasarettet i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista