Sjuksköterskor befarar långdragna löneförhandlingar

Efter den sex veckor långa vårdstrejken fortsätter nu löne-förhandlingarna lokalt. Fram till idag har fem sjuksköterskor av 2 200 sagt upp sig i Västmanland, och pressen är nu stor på parterna att nå fram till ett lokalt avtal som inte leder till fler uppsägningar.

– Vi har en besvikelse ute på det centrala avtalet. Av erfarenhet vet vi att den brukar lägga sig efter hand, tiden brukar ju sudda ut en del utav den, säger Lena Tell är personaldirektör i landstinget Västmanland.

– Samtidigt är det ju så att vi måste ju ha en konkurrenskraft i landstinget, när det gäller arbetsvillkor. Det är vi ju naturligtvis måna om, fortsätter hon.

Angående att de lokala förhandlingarna drar ut på tiden, menar Lena Tell att syftet är att de båda parterna ska nå fram till ett avtal som leder framåt.

En av de sjuksköterskor som var med och startade löneupproret är Inga-Lill Högberg, som jobbar på kirurgen på Centrallasarettet i Västerås. Hon är rädd för att landstingsledningen kommer att förhala de lokala förhandlingarna.

– Det här landstinget gör ju allt för att inte värdera och ge oss en rättvis lön. Jag blir inte förvånad när jag hör Lena Tell säga att det kommer att klinga av. Jag blev väldigt besviken, säger hon.

Själv har Inga Lill Högberg redan hämtat ut en norsk legitimation, men hon är beredd att ge de lokala förhandlingarna en chans.

– Jag tror att vi ska satsa lokalt nu och varken gå ut Vårdförbundet eller säga upp oss i dagsläget, säger Inga-Lill Högberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista