Kungsör

Kommunen backar om exploatering av Jägaråsen

Kungsörs kommun skrinlägger planerna på att exploatera naturreservatet Jägaråsen. Länsstyrelsen bildade reservatet, men kommunen ville bygga bostäder och överklagade därför till regeringen. Nu har regeringen sagt sitt vilket innebär att natur- och kulturhänsyn väger tyngre än sjönära bostäder.

För drygt två år sedan bildade länsstyrelsen naturreservatet Jägaråsen, en del av Köpingsåsen som följer Mälarstranden från Kungsör och norrut mot Köping.

Området innehåller både barrskog och lövskog och en rik insektsfauna, läderbagge och brun guldbagge för att nämna några.

Det är ett angeläget allmänt intresse att bevara såna här tätortsnära skogar med dess arter och livsmiljöer, menade länsstyrelsen, som också planerar att göra området mer tillgängligt för besökare.

Men kommunpolitikerna såg framför sig fler sjönära bostäder, och överklagade därför länsstyrelsens beslut till regeringen, som alltså gick på länsstyrelsens linje.

Så nu lämnas den gamla skogen och insekterna ifred och istället får Kungsörs kommun se sig om efter andra platser att exploatera. 

– Dels kom ju Tegeludden som vi ska exploatera. Dels så har vi ju ett ganska stort område neråt Skillingeudds-området där vi kommer att göra om detaljplanen för fritidsområdet som kommer att bli permanent boende. Det finns förutsättningar för 40-50 villor som kommer att ligga sjönära, säger Pelle Strengbom, kommunalråd i Kungsör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista