För lite handikappridning i Västmanland

Landstinget och kommunerna i Västmanland borde satsa mer på handikappridning så att fler personer med funktionshinder får chansen att rida.

Vinsterna blir stora i det långa loppet, både för den enskilde och för samhällsekonomin. Det anser Svenska ridsportförbundet och handikapporganisationer i länet.

Helena Hagberg är handikappkonsulent på Svenska Ridsportförbundet och hon menar att det finns en hel del forskning på området:

– Det finns undersökningar som styrker det här att om du har ett aktivt liv med en bra hälsa så kommer samhället att tjäna på det i form av minskade kostnader för läkemedel, sjukhusbesök och assistenttimmar inte minst. Det är ju kommunerna som till stor del finansierar assistenttimmarna, så där tror jag att det finns mycket att hämta, säger hon.

Idag finns handikappridning i framför allt Västerås. Västerås RS har mycket länge haft handikappridning på Rocklunda och Stora Ekeby startade för två år sedan sin Klara-sektion som jobbar med handikappridning. I Sala har Salaortens ryttarförening, SORF, planer på att återuppta handikappridningen som varit nerlagd en tid.

Det finns också ridning i exempelvis Hallstahammar, Kungsör och Köping. Men ofta är det i mycket liten omfattning och det bygger på att det finns eldsjälar som driver på.

Under 80-talet hade handikappridningen i länet sin blomstringstid men sedan dess har den hela tiden krympt, och Västmanland ligger idag sämre till än många andra län. I till exempel grannlänen Örebro och Sörmland satsas det mycket mer på handikappridning, enligt Ridsportförbundet.

För ridklubbarna kan det vara svårt ekonomiskt att satsa på handikappridning eftersom man måste ha specialutbildad personal och jobba i små grupper. Det går också åt mer personal som kan leda hästarna och hjälpa till på olika sätt.

Men samhället borde alltså gå in och satsa mer pengar eftersom det på sikt kan bli ekonomiskt lönsamt, menar Helena Hagberg.

Även Anne Halldin i föreningen Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU i Västmanland, är kritisk till att man i här i länet inte satsar mer på handikappridning. Hon tror att många fler skulle vilja rida:

– Jag tror många vill prova, både egentligen vuxna och barn. Vi skulle ju vilja att det fanns mycket mera. 

Vad tycker du att man ska göra åt det här? 

– Dels att det finns möjlighet och utbildade personer, och sen gärna att habiliteringen kunde ta tag i det också som en terapi. Det vore jättebra, säger Anne Halldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista