Sala

Salabor utan jourläkare hela sommaren

Drygt 21 000 invånare i Sala kommun står utan jourläkarmottagning i sommar. Mottagningen stängdes i samband med vårdstrejken och kommer inte att öppnas igen förrän i mitten av augusti. Politikerna i Sala har reagerat starkt och skrivit till landstingsstyrelsen.

Moderaten Hans Eljansbo, vice ordförande i kommunstyrelsen, är orolig för att jourmottagningen kan komma att stängas permanent:

– Vi vill inte att det här ska bli en bestående besparing, säger han.

En annan som reagerat på stängningen är Barbro Larsson, centerpartist och ordförande i landstingets sjukvårdsutskott. Hon visste inget om stängningen och på landstingsfullmäktiges möte nästa vecka tänker hon ta upp frågan:

– Det här är en sådan viktig fråga så det här man inte bara ta ett snabbt beslut om utan det här måste diskuteras bland partierna som är inblandade i det här, och det är ju alla partier.

Hon säger också att landstinget ur befolkningssynpunkt måste se till att ha en lika sjukvård i länet.

Det moderate landstingsrådet Tomas Högström försvarar stängningen av jourmottagningen:

– Jag har sett det som ett operativt beslut och det är divisionschefen som äger budgeten och har då att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att få budgeten i balans.

Tomas Högström säger också att han tycker att servicenivån är acceptabel, även om servicen inte kommer att finnas i Sala. Dessutom säger han att divisionschefen aldrig skulle föreslå några åtgärder som skulle äventyra säkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista