Antibiotikabehandlingar ökar i länet - trots fara för resistens

Västmanland ligger nu ligger högt upp på listan över de län där flest barn behandlas med antibiotika - många gånger troligtvis i onödan. Det visar en rapport från riksorganisationen Strama, som arbetar mot ökad antibiotikaresistens.

Orsaken till ökningen är långt i från klar, men läkarnas vilja att stilla föräldrars oro och tillgodose deras önskningar spelar troligtvis in.

– Föräldrar till barn som är sjuka vill omedelbart få någonting gjort, någon åtgärd som gör att barnet helst till nästa dag inte längre är sjukt, förklarar Jan Smedjegård som är smittskyddsläkare i Västerås och ordförande för Strama Västmanland.

Det kan finnas många orsaker till att en förälder kan upplevas som ihärdig att, trots alla larmrapporter om läkemedelståliga och resistenta superbakterier, få antibiotika utskrivet till sitt barn. Det ökande antalet barn som i Västmanland ordineras bakteriedödande läkemedel behandlas dock alltför ofta med antibiotika i onödan, menar organisationen Strama som arbetar mot ökad antibiotikaresistens. Eftersom man tror att läkare många gånger skriver ut antibiotika för att tillgodose föräldrarnas krav, vill Strama nu utbilda föräldrar när det gäller vikten av att vara försiktig när man använder antibiotika.

Syftet är att informera mammor och pappor om att deras barn bara bör få antibiotikabehandling vid de tillfällen då det verkligen krävs. All antibiotikaanvändning innebär risker för biverkningar och allergier, men framförallt är det i längden den ”obefogade” användningen som driver på utvecklingen av fler läkemedelståliga bakterier, fortsätter Smedjegård. 

Informationskampanjen planeras till att dra igång någon gång i höst och troligtvis blir det i första hand någon form av broschyrer och affischer som sprids på olika sätt och i olika forum.

– Man kan tänka sig material som kan delas ut på barnavårdscentraler, mödravårdscentraler och på familjeläkarmottagningar till exempel, avslutar Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västerås och ordförande för Strama Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista