västerås

Polisen lägger locket på, men vill samtidigt lugna

Polisen i Västerås avslöjar inte många detaljer om utredningen kring skottlossningen på Bäckby natten till torsdagen. En 27-årig man blev skjuten åtta gånger i benen och buken. Han blev dessutom knivskuren i ansiktet. En 23-årig man är anhållen, misstänkt för mordförsök.

Under torsdagen har polisen förhört både den misstänkte 23-åringen och den skadade 27-åringen.

Men polisens informatör Per Strömbäck hänvisar till utredningstekniska skäl och berättar inget om vad som kommit fram.

Av samma anledning berättar han inget om den tekniska undersökningen av lokalen på Bäckby där skottlossningen skedde.

Han säger däremot att det är mycket ovanligt med den här typen av brott i Västerås, men samtidigt blir brottsligheten allt grövre och det blir allt fler vapen i omlopp.

Brottsförebyggande rådet uppskattar att det finns mellan 30 000 och 40 000 illegala vapen i landet.

Polismästare Bosse Andersson, operativ chef för polisen i Västmanland, säger att de flesta av dessa vapen kommer från konflikterna i södra Europa, bland annat Balkan.

– Våldsbrotten är oroande nationellt och vi delar den oron, säger Bosse Andersson.

Han säger att polisen i Västmanland framgångsrikt jobbat för att stävja de kriminella gängen:

– Vi har ju haft en enorm satsning på att försöka hålla ner den här typen av grupperingar för att skapa en trygghet för medborgarna.

Trots nattens skottdrama tror han inte att allmänheten behöver vara orolig:

– Det är uppgörelser mellan kriminella personer, som ofta sker på tider och platser dit allmänheten inte har tillträde (…) så det finns ingen anledning för allmänheten i stort att känna oro för det här.

Ännu är det inte känt om nattens skottdrama på Bäckby har med kriminella gäng att göra, men Bosse Andersson bekräftar att det finns organiserad brottslighet även i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista