Västerås

Idrottsledaren åtalas för 14 övergrepp mot barn

Idag kom åtalet mot den 42-årige ungdomsledare som misstänks ha förgripit sig på minderåriga i en idrottsförening i Västerås. Mannen åtalas för flera fall av sexuellt övergrepp och ofredande, samt ett fall av våldtäkt.

– Han åtalas för 14 övergrepp mot barn. Det är ett fall av våldtäkt mot barn och sedan är det sexuella övergrepp mot barn och sexuellt ofredande, säger polisens presstalesman Börje Strömberg till P4 Västmanland.

Börje Strömberg berättar att det handlar om olika pojkar i alla fallen. Det handlar om pojkar som är 14-16 år och övergreppen ska ha skett under de senaste två åren.

Fem poliser har arbetat med utredningen sedan mitten av maj och den omfattar nu 500 sidor.

– Det började med en anmälan och sedan vart efter tiden har gått har vi fått in fler anmälningar så nu är vi uppe i totalt 14, säger Börje Strömberg.

Utredningen kan komma att växa ytterligare.

– Nu är ju utredningen klar så här långt, men kommer det in fler anmälningar så ska vi naturligtvis titta på dem också.

Hur starka är då misstankarna mot mannen?

– Det går ju till åtal nu och därmed är ju misstanken styrkt för vår del och sedan får vi se vad tingsrätten säger, menar Börje Strömberg.

Mannen nekar fortfarande till brott. I förhör har han lämnat olika förklaringar, men med tanke på pojkarnas låga ålder vill polisen inte gå in på vad han har sagt.

Rättegången börjar på torsdag i nästa vecka.

Straffet för våldtäkt mot barn är mellan 2 och 6 års fängelse, för övergrepp mot barn fängelse i högst två år och för sexuellt ofredande böter eller fängelse i högst två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".