kungsör

Skolverket avfärdar kritik mot skolnedläggning

Det handlar om kritik mot hur Kungsörs kommun hanterade nedläggningen av Ulvesundsgymnasiet. Beslutet om nedläggningen anmäldes till Skolverket av en oppositionspolitiker i kommunen.

Det var moderaten Ulrika Hultgren i kommunfullmäktige som i mars anmälde hur kommunen planerat och handlagt nedläggningen av Ulvesundsgymnasiet. Det var bristen på sökande till höstterminen som ledde till att kommunen beslutade om nedläggning och att eleverna istället skulle erbjudas gymnasieplats i Köping eller Arboga.

Men det fanns alltså kritik. Moderaten Ulrika Hultgren är mamma till en elev på Ulvesundsgymnasiet och hon kritiserade bland annat hur kommunen informerat elever och föräldrar. Hon tycker inte ansvarig skolchef tagit sig tid för elevernas frågor och hon kritiserar att det inte funnits ett krisstöd.

Dessutom tror hon att elevernas studieresultat kan komma att påverkas av det hon kallar en otrygg och osäker framtid. Men kommunen har svarat att rektorn informerat eleverna så fort det funnits någon information att ge och dessutom har elever och föräldrar informerats via brev som skickats hem.

När det gäller krisstödet skriver kommunen att lärarna utbildats för att kunna stötta eleverna. Skolverket gör bedömningen att kommunen har vidtagit åtgärder för att undvika problem för eleverna som måste byta skola. Därför finns det enligt verket inte tillräckliga skäl att utreda ärendet ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".