västerås

Röda korset "tar hand om" festivalbesökare

Just nu pågår Västerås Mälarveckor Festivalen, det som tidigare hette Västerås Vattendrag. Under hela festivalen och genom alla mälarveckor deltar Röda Korset med en första hjälpen grupp. En grupp som blivit anlitade av Västerås kommun för att på plats kunna ta hand om allt mellan skavsår, bortsprungna barn, fylla och misshandelsskador.

Pengarna som man får från Västerås kommun går till utbildning av gruppen. Det är inte bara rent fysiska skadade människor som kommer till gruppen utan även människor som har personliga problem kommer fram och lättar sitt hjärta när gruppen är ute.

- Dagtid är det oftast enklare, lite lättare skador som vi får ta hand om enligt gruppledare Patrick Björklund.

Gruppen är bemannad nästan dygnet runt på festivalen, även när allting har stängt så stannar människor kvar för att fortsätta festen vilket gör att första hjälpen gruppen blir kvar.

Kväll och nattetid så är de några personer fler för att kunna ta hand om alla som behöver hjälp. Skadorna skiljer sig en del mellan dag och nattetid.

- Det är vanligt att många trampar i glas, särskilt om det är varmt och många går barfota, säger Patrick Björklund.

Det är sällan en första hjälpen grupp hotas eller antastas. Alla tycks uppskatta närvaron, vilket Patrick Björklund, gruppledare för Västerås första hjälpen grupp sätter samman med att många vet att Röda Korset är en opartisk organisation som arbetar med att hjälpa människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".