Landstinget samlar in synpunkter på länets lasarett

Under vecka 24 har landstingets sjukvårdsutskott besökt sjukhusen i länet. En dag vardera har politikerna spenderat i foajéerna på länets lasarett. Måndag i Köping, tisdag i Sala, onsdag i Västerås och torsdag i Fagersta. Syftet har varit att samla in allmänhetens åsikter om landstingsvården, och västmanlänningar har synpunkter och ger både ris och ros, berättar Barbro Larsson (c), ordförande i sjukvårdsutskottet.

- Stafettläkarna upplever man som ett stort problem, att man träffar nya varje gång man kommer till doktorn. Framförallt de äldre tycker att det är besvärligt, säger Barbro Larsson.

Med hjälp av en enkät har sjukvårdsutskottet kunnat ställa frågor om bland annat vårdgaranti och bemötande. Man har också samlat in andra åsikter och synpunkter genom samtal med människor på plats i sjukhusfajeérna. Erfarenheterna från veckan ska sedan sammanställas och föras vidare upp till landstingsfullmäktige.

Västmanlänningarna har under veckan framfört hård kritik gällande systemet med stafettläkare. Sjukvårdsutskottet har uppmärksammat de starka känslorna och missnöjet kring detta och poängterar vikten av att se över hur man kan hantera det.

Allmänheten verkar positiv till Köpings lasarett.

- Där är man väldigt positiva till sitt sjukhus överhuvudtaget. Närheten och bemötandet tycker man är jättebra, berättar Barbro Larsson.

Under veckans besök på Köpings sjukhus, Sala lasarett, Centrallasarettet i Västerås och Bergslagssjukhuset i Fagersta, har representanterna i sjukvårdsutskottet sett att det verkar finns ett ganska stort intresse, men också ett behov hos allmänheten för att få tycka till om sin landstingsvård.

- Vi har fått in mellan 250 och 300 svar på enkäten, men sedan finns det ju också människor som har kommit för att berätta saker och ting för oss och för att delge oss sina erfarenheter av vården.

- Jag förstår att folk tycket och tänker om sjukvården och det har de ju all rätt att göra, de betalar ju det här via sin skatt, säger Barbro Larsson (c), ordförande i sjukvårdsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".