Nöjda doktorander på MdH

Forskarstuderande på Mälardalens Högskola är mycket nöjda med sin utbildning, det visar en undersökning som Högskoleverket gjort. Av landets 22 högskolor och universitet, som har rätt att bedriva forskarutbildning, hamnade MdH på en hedrande 4:e plats när det gäller nöjda studenter.

Glädjande och inspirerande, tycker förstås Ingegerd Palmér som är rektor på Mälardalens Högskola.

- För det första så hoppas jag ju att det betyder mycket för doktoranderna, att de känner att de är i en bra miljö. För ibland kan det ju diskuteras, om det här verkligen är lika bra som de stora universiteten. Och det visar ju en sådan här undersökning, säger hon till P4 Västmanland.

Doktorand är man om man tagit examen ifrån en grundutbildning vid högskola eller universitet och sedan väljer att gå vidare in i en forskarutbildning.

Mälardalens Högskola har sedan början av 2000-talet rätt att bedriva forskarutbildning inom olika teknikområden, och idag har man drygt 160 teknikdoktorander på skolan.

- Det här är ju förstås väldigt bra för högskolan också. Väldigt bra. För nu har vi ju bevisat att vi kan vi också, fortsätter Ingegerd Palmér.

Undersökningen som högskoleverket gjort har inneburit att doktorander vid alla landets högskolor och universitet har intervjuats om hur de upplever sin utbildning. Det har handlat om stöd från lärare och handledare, resurser och studiemiljö.

Enligt Ingegerd Palmer är nyckeln till lyckade forskarutbildningar, duktiga forskare.

- Hela forskarutbildningen bygger ju på att det finns duktiga forskare som driver sina egna forskningsprojekt där doktoranderna kan vara med och arbeta, som har kontakter med andra forskare inom samma område - inte minst internationellt säger Ingegerd Palmér, rektor på Mälardalens Högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".