VBlommor på en sommaräng

Vilda blommor uppmärksammas under söndagen

Det är Svenska Botaniska Föreningen som en dag varje vår bjuder in allmänheten till att uppmärksamma vår svenska flora. Detta görs genom att lokala föreningar ordnar blomstervandringar då man i grupp tittar på blommor tillsammans med en eller flera ledare.
”De vilda blommornas dag” arrangeras i mitten av juni och den firas samtidigt i alla nordiska länder, inklusive Grönland och Färöarna.

I Västmanland arrangeras blomstervandringar på 9 olika platser, bland annat i Surahammar, Köping, Västerås och i Fagersta där Birgitta och Sten Widhe från Naturskyddsföreningen håller i vandringen.

- Vi har flera platser i Fagersta där det finns mycket fina blommor. Det beror på att vi har ett kalkstråk som går förbi här från Örebro och upp mot Gävle, säger Sten.

Birgitta och Sten Widhe kommer under blomstervandringen att guida sina följeslagare genom Naturreservatet Silvtjärn som ligger precis på gränsen mellan Norberg och Fagersta.

Där växer bland annat en utrotningshotad mossa och flera orchideér, berättar Sten överraskande. Även om man inte brukar ge sig ut för att titta på den Västmanländska floran, tycker Birgitta att man ska passa på under söndagen när det ändå är ”De vilda blommornas dag”

- De förtjänar att man går ut för att titta på dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".