Västmanländske jazzmusikern Esbjörn Svensson död

Västmanlänningen, jazzpianisten och kompositören Esbjörn Svensson är död.

Han omkom i en dykolycka under lördagen vid Ingarö i Stockholms skärgård.

Esbjörn Svensson föddes i Västerås och växte upp i Skultuna. Han blev 44 år.

Esbjörn Svensson var med i ett sällskap som dök under ledning av en dykledare. Efter att ha saknat honom när dykningen avslutats fann man honom efter en stund på botten.

Han var svårt skadad och hämtades med ambulanshelikopter, men var död innan helikoptern kommit fram till sjukhuset.

Ordföranden i Svenska jazzriksförbundet, Bengt Säve-Söderbergh, säger att Esbjörn Svenssons död är en enorm förlust för hela jazzvärlden.

Han var ett stort namn långt utanför Sveriges gränser, och hans storhet bestod i att han bröt traditionella genregränser och entusiasmerade en helt ny publik.

Det var i mitten av 90-talet som han tillsammans med barndomsvännen trumslagaren Magnus Öström och basisten Dan Berglund bildade en trio som först kallade sig Esbjörn Svenssons Trio, men som senare kort och gott kallade sig för EST.

Trion fann en stor publik inte bara i Sverige utan också i Tyskland, Frankrike och USA. Gruppen har gett ut tio skivor varav den senaste, Live in Hamburg, släpptes i november förra året.

Bandet har tilldelats flera grammis och har även fått ta emot priser utomlands.

I höst var de uppbokade på flera konserter runt om i världen och de var inbokade på Stockholms Jazzfestival i sommar.

Bengt Säve-Söderberg i Svenska jazzriksförbundet säger till Ekot att man kommer att uppmärksamma Esbjörn Svensson i samband med årets upplaga av Stockholms Jazzfestival.

Esbjörn Svensson efterlämnar fru och barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".