västerås

Rederi tjänade stora pengar på båtaffär

Rederi Mälarstaden tjänade 1,5 miljoner kronor på en båtaffär med en båt inköpt från Västerås Stad. För ett år sedan fick rederiet köpa ”Silvertärnan” av kommunen för drygt 200 000 kronor. Nu har båten sålts vidare för 1,7 miljoner.

För ungefär ett år sedan överlät Västerås Stad färjetrafiken på Mälaren till Rederi Mälarstaden.

Rederiet, ett familjeföretag, belönades för satsningen som ”årets nystartare 2007” vid senaste Guldstänk-galan där företagare i Västerås prisas.

Men det var också ett omdiskuterat övertagande eftersom det skedde utan upphandling. Dessutom kom mannen bakom Rederi Mälarstaden, Hans Eriksson, från en anställning på Västerås Stad som ansvarig för båttrafiken.

En av Rederi Mälarstadens båtar var ”Silvertärnan” som rederiet köpte av Västerås Stad för drygt 200 000 kronor i samband med att man tog över färjetrafiken.

Nu har rederiet skaffat en större ersättningsbåt som kan ta fler passagerare, och i dagarna såldes Silvertärnan.

Men nu var priset högre: 1,7 miljoner, jämfört alltså med drygt 200 000 kronor som det kostade rederiet att köpa båten från Västerås Stad.

Enligt Hans Eriksson sattes priset medvetet lågt av Västerås Stad efter förhandlingar – ”Silvertärnan” såldes billigt till Rederi Mälarstaden som en del av ersättningen för att rederiet åtog sig att köra färjetrafik åt Västerås Stad som det är svårt att få lönsamhet i.

– Det är liksom inte bara en båtaffär utan det finns ett åtagande i botten, som fortfarande gäller fast vi har sålt ”Silvertärnan”, säger Hans Eriksson.

Intervjuaren:

– Så du menar att åtagandet gjorde att ni fick båten billigare?

– Javisst, självklart. Det finns en rak koppling, säger Hans Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".