Andreas Porswald.
västerås

Porswald försvarar båtaffären

Andreas Porswald, miljöpartistisk ordförande i tekniska nämnden i Västerås, försvarar båtaffären där Rederi Mälarstaden tjänade 1,5 miljoner kronor på en affär med en båt inköpt från Västerås Stad.

I dagarna sålde Rederi Mälarstaden båten ”Silvertärnan”, efter att ha köpt in en större ersättningsbåt.

1,7 miljoner fick rederiet för ”Silvertärnan” som man köpte av Västerås Stad för drygt 200 000 kronor för ett år sedan. Detta i samband med att Rederi Mälarstaden med Hans Eriksson i spetsen tog över färjetrafiken från Västerås Stad. Hans Eriksson var tidigare anställd av Västerås stad, med ansvar för båttrafiken.

Enligt Andreas Porswald var en förklaring till att Västerås Stad satte priset så lågt när man sålde båten till Rederi Mälarstaden att rederiet åtog sig att köra olönsam färjetrafik åt Västerås Stad:

- Det är ju inte så att någon kollektivtrafik går med vinst, utan det är ju underskottsteckningar, säger Andreas Porswald.

Så då fick han medvetet ett lågt pris på båten då, för att kunna klara av den här trafiken?

- Ja, det kan man ju se på det på så vis, men samtidigt så är det många andra delar. Det är ju ett risktagande så klart att driva båttrafik för det är ju så väderberoende. Ska man ha fem somrar med regn då går man ju i konkurs. Så därför är det så viktigt att vi har bra, fint, soligt sommarväder och det gör ju då att en attraktiv båttrafik kan bli ännu bättre.

Men ser inte det konstigt ut när Hans Eriksson får köpa den här båten, det finns säkert andra som hade velat köpa den av staden för 200 000?

- Ja men i det här upplägget så är det ju en underskottstäckning av en kollektivtrarfik på vatten som inte är någon lysande vinstaffär. Sedan har man tillsyn på Mälaröarna och det är ett risktagande att gå från att vara kommunalanställd till att driva ett eget företag. Så sett till hela paketet så är det här bra för skattebetalarna i Västerås. Vi får mer Mälartrafik för pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".