västerås

Gående protest mot Boultbee

I Västerås planeras en protestmarsch mot det brittiska fastighetsföretaget Boultbee som äger butiksfastigheter i centrum.

Boultbee etablerade sig i Västerås 2005 och blev snabbt blev kända för sina hyreshöjningar. Ända sedan starten har många hyresgäster varit kritiska företagets agerande.

En av de aktivaste kritikerna är Raffe Lanouar som i sin butik har satt upp en skylt där han uppmanar till en protestmarsch mot Boultbee.

- Tanken med protestmarschen är att väcka opinion och göra kollegor och medborgare medvetna om den här aggressiva hyresvärden som kommer hit och satsar pengar för att öka tillväxten så fort som möjligt. De varken älskar Västerås eller andra svenska städer, de bara älskar pengar, säger Raffe Lanouar.

Lanouar hoppas kunna genomföra den här marschen någon gång i höst när folk återvänder från sina semestrar. Samtidigt känner han en viss oro för att han inte kommer få så stort stöd av de andra affärsinnehavarna.

- De håller med mig till hundra procent, men vågar inte protestera själva för att de är rädda för repressalier. Man ser hur många affärer som går i konkurs, så det är tragiskt för Västerås centrum.

- Min sista hyreshöjning var 40 procent, för tre år sedan. Men jag har inte höjt mina priser med 40 procent idag. Det man drar ner på är lönerna, så man lever på existensminimum istället, avslutar Raffe Lanouar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".