Fagersta

Turerna kring Berslagssjukhuset fortsätter

Majoriteten vill upphandla och lägga ut driften på ett vinstdrivande företag. Landstingoppositionen i Fagersta vill istället samarbeta med sjukvården  över länsgränsen.

– Vi ser en öppning med att samarbeta med Dalarna, att tillsammans gå in i ett gemensamt projekt. Inte som förut ha avtal med Dalarna om vården, utan tillsammans ha ansvar för ett sjukvårdsområde där Avesta och Hedemora skulle ingå. För att göra det måste vi ha kontrollen över vården i norra länet för att kunna gå in ett gemensamt åtagande, socialdemokratiska landstingsrådet Denise Bergström som sitter i opposition.

Torsten Källberg folkpartistiskt landstingsråd i majoriteten i Fagersta, är inte främmande för ett samarbete, även om Bergslagssjukhuset skulle privatiseras.

– Jag tror att mycket av det Denise säger är sant, framförallt när det gäller sjukhusvård. Där har det varit mest klagomål för att folk inte har fått åka till Avesta med akuta problem. Om det ska vi prata med Avesta och landstinget i Dalarna, och det är på gång. Vi ska träffa landstinget i Dalarna den första juli, säger han.

Men Denise Bergström tror inte att det skulle gå att ha ett samarbete om ett företag skulle driva Bergslagssjukhuset.

– Det blir svårt för oss som så kallade ägare, eller ansvariga betala för vården att kräva av ett företag vem de ska samarbeta med, säger Denise Bergström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".