Folktandvården blir aktiebolag

Under veckans landstingsfullmäktige så klubbades beslutet om att göra folktandvården i Västmanland till ett aktibolag igenom. Ett bolag som Landstinget Västmanland kommer att äga till hundra procent, men som har egen styrelse och ett eget ansvar över sin ekonomi.

Det gör att folktandvården kommer att få behålla både eventuella över- och underskott. Landstinget kommer att ha kvar ansvaret för att alla i länet ska få tandvård. Enligt Denise Bergström, socialdemokratiskt oppositionsråd så finns det en risk att tandvården byter fokus. Från att som idag bedriva förbyggande tandvård bland barn till att fokusera på vuxentandvård.

Det är de vuxna som man tjänar pengar på.

- Ett aktiebolag ska ju enligt lagen gå i vinst, säger Denise Bergström, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Ingvar Nordén, kristdemokratiskt landstingsråd håller med om att det finns risker med ett bolag men han tror att risken är liten eftersom landstinget fortfarande har ansvar för att att alla i länet ska få tandvård.

- Man ska jobba som nu. Den förebyggande verksamheten är oerhörd viktig, säger Ingvar Nordén, kristdemokratiskt landstingsråd.

I och med bolagiseringen av folktandvården så kommer man att upphandla tandvården. Det kan göra att vissa delar kommer att skötas av privata aktörer, en del kan vara käkkirurgin. Men enligt Ingvar Nordén så ska det inte påverka den vård som patienterna får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".