Surahammar<br>Hallstahammar

Färre söker till Kantzowska - nu kan fler program skrotas

Kantzowska gymnasiet kan få lov att lägga ner ännu flera program, för att gå ihop ekonomiskt. Det skriver en revisionsfirma i en rapport som gjorts på uppdrag av Surahammars och Hallstahammars kommuner.

- Jag tror att det är helt nödvändigt att vi kommer att vi kommer att få titta över programmen på grund av att vi har färre sökande som kan söka till skolan överhuvud taget. Om ett par tre-fyra år ligger vi på hälften av den sökfrekvens som vi har idag, säger Leif Carlberg, som är socialdemokratisk ordförande i Kolbäcksådalens gymnasieförbund, som driver Kantzowska gymnasiet.

Det har varit stora problem på Kantzowska gymnasiet den senast tiden, med politikeravhopp och flera rektorer som slutat. Dessutom har skolan inte hållit budgeten, 2007 var det nära tio och en halv miljon minus.

Tidigare har man beslutat att lägga ner teknikprogrammet och handels- och administrationsprogrammet, och att lägga omvårdnadsprogrammet på is, enligt Leif Carlberg. Men revisionsfirmans rapport föreslår alltså att fler program tas bort.

Britt-Marie Roth, ombud för Lärarnas Riksförbund på Kantzowska, säger att det visserligen är möjligt att det måste göras ytterligare nedskärningar, men då måste man göra ordentliga analyser först, menar hon.

- Från fackets sida har vi efterlyst visioner, strategi och planer i över två år från arbetsgivaren och ingenting har hänt. När det kommer upp på bordet och man får göra en riktig konsekvensanalys så kanske det kan leda till att vi krymper, eller att vi kanske får förändra vårt programutbud, säger Britt-Marie Roth.

- Vi måste göra en konsekvensanalys av det här, säger Leif Carlberg, och fortsätter:

- Det finns ju program som vi nästan inte kan ta bort också och det är ju IV-programmen, och det är ju ett stort bekymmer för oss att det ökar på IV-sidan. Sedan är det ju så att i nya gymnasieutredningen säger man att IV-programmen egentligen ska bort från gymnasieskolan och att man ska vara så utbildad när man kommer dit att man kan klara godkända betyg, säger Leif Carlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".