Nytt liv för gruvor i Bergslagen?

Nu väcks nytt hopp för att det kan bli aktuellt med brytning i de gamla gruvorna i Bergslagen. Gruvan i Dannemora i Östhammars kommun ska återigen börja bryta järnmalm och efterfrågan på järnmalm är stor.

Nyligen blev det klart att järnmalmsbrytningen får återupptas i Dannemora efter 16 års stiltje. Miljödomstolen har gett klartecken till gruvdrift där.

I exempelvis Norberg lades gruvbrytningen ner på 80-talet, och kanske kan även gruvorna i Bergslagen komma att öppnas igen.

Det tror Arne Sundberg, avdelningsdirektör på SGU, Sveriges Geologiska Undersökning:

– Det är ju väldigt stor efterfrågan på järnmalm för närvarande i världen. Järnmalmspriserna är ju idag ungefär fem gånger högre än på 80-talet då till exempel Norbergsgruvorna stängdes.

– Det är ju många både svenska och internationella företag som prospekterar i Sverige, inte minst i Bergslagen, och de flesta gamla järnmalmsgruvorna som Norberg till exempel är ju alla nu inmutade av företag. Så det pågår nya undersökningsarbeten och man ser möjligheter att åter öppna de här gruvorna, säger Arne Sundberg.

Men innan man kan starta en eventuell gruvbrytning gäller det att lösa finansieringen. Även där det redan tidigare funnits gruvdrift kostar det stora pengar att starta om på nytt.

I Dannemora där man nu ska återuppta brytningen handlar det om investeringar för hundratals miljoner kronor, säger Arne Sundberg.

Ett annat orosmoln är att det är osäkert hur länge efterfrågan på järnmalm är så stor som den är idag.

– Skulle det vara oturligt för företaget i fråga så kan ju efterfrågan på järnmalm i världen minska om fem år och då sjunker ju också priserna. Så det är ju ett stort risktagande att investera i en ny gruva. Men de prognoser som finns är ju att den här efterfrågan kommer att stå sig ganska lång tid framöver, säger Arne Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".