Risk att blyföroreningar hamnar i Hedströmmen

Ett område vid Hedströmmen i Kolsva är kraftigt förorenat av framförallt bly och är i akut behov av att åtgärdas, det visar en undersökning från miljökontoret i Köping.
Det är en slänt ner mot Hedströmmen som är förorenad, och så länge den ligger där den ligger är det ingen större fara, enligt miljökontoret, men risken för ras är stor, det är en stödmur och en träspont i mycket dåligt skick som håller uppe slänten. Och ett ras ner i Hedströmmen skulle, enligt länsstyrelsen och miljökontoret, kunna få allvarliga miljökonsekvensker, inte minst med tanke på att ån används som vattentäkt för dricksvatten åt över 20 000 människor i Köping, vattnet tas i Hedströmmen en mil nedströms Kolsva och filtreras innan det blir dricksvatten. Idag är det Kolsva Gjuteri som har verksamhet i det förorenade området, men föroreningarna härrör från en smedja som tidigare funnits där, smedjan brann ner 1956. Och en utredning som länsstyrelsen och kommunen gjort visar att det idag inte finns något företag som man kan utkräva ansvar av för föroreningarna. Därför vill länsstyrelsen använda drygt 6 miljoner kronor i bidrag från naturvårdsverket för att sanera området. För att saneringen ska bli av måste också Köpings kommun bidra med 700 000 kronor, och det är något som kommunstyrelsen i Köping snart ska ta ställning till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".