Moderater kräver ansvar av landstingsstyrelsen

Moderaterna i landstinget kräver att den styrande majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister i landstingsstyrelsen nekas ansvarsfrihet. Kravet kommer ställas vid landstingsfullmäktige 22 april. Det är första gången i Landstinget Västmanlands historia som oppositionen yrkar på att majoriteten ska ställas till svars för landstingets dåliga ekonomi.
Enligt moderaternas oppositionsråd Kerstin Dellham har majoriteten misslyckats grundligt med sitt uppdrag. Detta på grund av landstingets rekordunderskott på 174 miljoner, som hela tiden ökar. Enligt moderaterna har inte vänstern och socialdemokraterna varit tillräckligt uppmärksamma och lyhörda på de signaler de fått om att landstinget går mot ett rekordunderskott. Moderaterna har i flera motioner och interpellationer krävt att landstinget anlitar en oberoende controller som kontrollerar att budgeten följs, men deras begäran har avslagits. Nu har majoriteten tvingats anlita konsulter till en kostnad av 8 miljoner kronor som ska se över landstingets verksamhet och ekonomi. Även övriga oppositionspartier funderar på om de ska neka landstingstyrelsen ansvarsfrihet. Det lutar åt att åtminstone miljöpartiet följer moderaternas exempel. Att en styrelse nekas ansvarsfrihet är ett allvarligt misstroendevotum. Det kan leda till att en styrelse avgår eller till och med åtalas. Men i landstingets fall finns inga brottsmisstankar. Här är frågan enbart om politikerna har misskött sitt uppdrag eller inte. Ovsett om samtliga oppositionspartier vill neka s och v ansvarsfrihet så kommer majoriteten att sitta kvar. Detta på grund av att deras ledamöter är fler vid en omröstning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".