Tävling ska sätta snurr på bostadkarusell i Arboga

Arboga kommun utlyser nu en tävling för dem som vill bygga lägenheter i centrum. På så sätt hoppas man på sikt få lediga villor till inflyttande barnfamiljer.
Det är dyrt att bygga nya bostäder; därför är det svårt att få det att löna sig att bygga nytt i Arboga. - Under de senaste åren har det bara byggts enstaka villor i Arboga, säger stadsarkitekt Per Granlund. Kommunen jobbar för att få folk att flytta till Arboga, bland annat ifrån Stockholm, och ett problem då är att det är ont om begagnade villor. Genom nya lägenheter i centrum kan äldre som vill flytta ifrån sina villor få ett attraktivt alternativ och kunna flytta. - Kommer det här till så kanske pensionärer lämnar sin villa, som en barnfamilj kan ta över. Då tror jag att vi kan få snurr på det igen, säger Per Granlund till P4 Västmanland. Kommunens tävling gäller en tomt i kvarteret Giktringen, vid Centrumleden i centrala Arboga, Kommunen hoppas på ett 30-tal lägenheter på tomten. Nu vill man ha in förslag från entreprenörer som ska kunna stå för ritningar, byggnation och sedan förvaltning av lägenheterna. Vinnaren av tävlingen får köpa tomten av kommunen och bebygga den. Men se till att byggnationen lönar sig får vinnaren göra själv. För drygt tio år sedan ordnade kommunen en liknande tävling i ett annat område, Ljungdalsområdet, men resultatet blev magert. Enligt Per Granlund kom det in många intressanta förslag, men det blev aldrig någon byggnation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".