ABB vill ge ut nya aktier för att få kapital

Ericssons styrelseordförande Michael Treschow nomineras som ny styrelseledamot i ABB. Dessutom vill koncernen ge ut nya aktier för att få nytt kapital.
Även amerikanen Louis R Hughes, pensionerad tidigare vice VD i biljätten General Motors, föreslås som ny ledamot i styrelsen. De nuvarande styrelsemedlemmarna - Roger Agnelli, Jürgen Dormann, Hans Ulrich Märki, Michel de Rosen, Bernd W. Voss och Jacob Wallenberg - ställer upp för omval. Styrelsen för ABB vill också ändra i bolagsordningen för att möjliggöra skapandet av 250 miljoner schweizerfranc i aktiekapital. Det ska ske genom utgivandet av nya aktier, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Om styrelsen får mandate av bolagsstämman, ska de nya aktierna bland annat användas till att betala målsägarna i asbestuppgörelsen i USA. 80 miljoner aktier kan komma att användas i ett aktieägarprogram till de anställda, enligt ABB. Totalt handlar det om 400 miljoner aktier som styrelsen ska kunna ge ut, för att på olika sätt säkra kapitalanskaffningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".