västerås

Säkerheten kollas inför Power Big Meet

Snart invaderas Västerås av bilintresserade besökare på Power Big Meet. Minst 1 500 av dem kommer att bo på Västerås Mälarcamping vid Johannisberg. Men trots att tält och husvagnar står tätt intill varandra på campingen, så följer man noga de brandregler som finns.

Fler kontroller har gjort att brandsäkerheten har blivit bättre, berättar Kjell Johansson, campingvärd på Västerås Mälarcamping.

– Vi har ritat upp vägar runt hela området och var tältplatserna ska ligga. Sedan är det vakternas sak att se till att det här fungerar ordentligt.

– Det är klart att de måste åka runt och säga åt folk att flytta på sig när de står för tätt, men det handlar nästan bara om tält. Det är de som oftast står fel, säger Kjell Johansson.

Enligt honom lyssnar gästerna när de ber dem flytta tälten, för de flesta är glada och trevliga om än lite runda under fötterna.

Enligt räddningsverkets regler får inte husvagnar stå närmare än fyra meter från varandra.

Men de som tältar bor ibland för tätt, och då sprids en brand lätt om man inte är försiktigt vid engångsgrillen.

På Mälarcampingen har man flera vakter som jobbar dygnet runt.

De har fem fyrhjulsdrivna motorcyklar med brandsläckare till hjälp och kan snabbt ta sig runt.

Kjell Johansson skulle helst ha en brandbil stationerad på området under Power Big Meet, men det skulle kosta honom 70 000 kronor.

Men brandingenjör Stellan Jakobsson försäkrar att brandkåren hinner ut om det börjar brinna, trots bilkaravaner och mycket folk i rörelse.

– De som är ute och åker bil här är erfarna bilförare. De är väldigt medvetna om att de ska flytta sig när vi kommer. Vi har aldrig upplevt några problem, säger han till P4 Västmanland.