Stor skillnad för gymnasier

Nu är det klart med intagningen till gymnasiet i Västmanland inför höstterminen. En del skolor har fyllt alla sina platser, medan andra skolor har svårt att locka elever.

I Västerås är det många sökande till exempelvis bygg-, hantverks- och samhällsprogrammen på de stora gymnasieskolorna som Rudbeckianska och Carlforsska.

Sämre går det för en del mindre fristående gymnasier; Waldorfgymnasiet har inte några elever alls i dagsläget.

Interkulturella Spanska Gymnasiet som ska starta i höst hade plats för 70 sökande, men har just nu bara 13 antagna elever. Skolan kommer ändå att starta, berättar skolans rektor Eliseo Soria Reátegui.

– I början är det svårt för en skola att locka elever, skolan har ingen historia, ingen känner oss, så är det i början. Men vi startar i alla fall den 22 augusti med de elever som kommer, menar Reátegui.

Trots att gymnasieintagningen i Västmanland är klar kan en hel del fortfarande kan ändras, eftersom reservintagningen pågår fram till september.

– Elever kan ångra sig i sina val, vi förväntar oss att kunna locka dem. Vi har redan idag skickat information till dem som inte kom in på övriga skolor i hela Västmanland, säger Eliseo Soria Reátegui.

Bland de fristående gymnasierna är det fullt på till exempel ABB-gymnasiet och Kunskapsgymnasiet.