Ingen rabatt hos naprapaten

Landstingets pengar till naprapatbesök i Västmanland är nu på väg att ta slut. Därmed får patienten betala full taxa för besök hos naprapaten.

Naprapaternas talesperson i länet, Roland Andersson, är upprörd över landstingets agerande:

- Nu gör landstinget det stora felet och säger att man behöver den här typen av behandlingar så vi tar in femton naprapater. Men man har inte ökat den totala tilldelningen av pengar, säger Roland Andersson.

Landstinget menar att möjligheten att få subventionerad naprapatvård blev väldigt populär sedan den infördes och nu har landstinget inte mer pengar.

Problemet är att alla inte kan få vård. Först måste man bedöma vilka patienter som har behov av vård och inte. Den bedömningen har inte naprapaterna klarat, säger landstingsrådet Torsten Källberg (fp):

- Det är en legitimerad vårdgivare som ska göra den bedömningen. Och naprapaterna borde bäst veta vad de klarar av och inte och vad som gör nytta för patienten, säger Torsten Källberg.

Kanske finns det en chans att regeringens rehabiliteringsgaranti kan lösa en del av problemet.

Innan midsommar tog regeringen beslut om att skjuta till ytterligare 200 miljoner kronor för ”behandling och rehabilitering för patienter med lättare och medelsvåra psykiska besvär som ångest, depression och stress samt smärta i nacke och rygg”.

- Det är möjligt att vi via dessa pengar, om vi söker ordentligt, skulle kunna få en slant till det här, säger landstingsrådet Torsten Källberg (fp).