Könssjukdomarna bland yngre ökar och mottagningarna har sommarstängt

Könssjukdomarna i länet ökar och trots det semesterstänger flertalet av länets ungdomsmottagningar. De hänvisar i stället till en vårdcentral.

Åsa Regnér, generalsekreterare på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är kritisk till detta.  

- Sommaren är en tid då ungdomar är lediga och är ute och rör på sig, på fester och festivaler. Det här gör att politikerna borde satsa mer resurser, eftersom många av könssjukdomarna ökar, säger hon.

En av länets ungdomsmottagningar som stänger finns i Arboga. Där är det semesterstängt mellan veckorna 27 och 33. I stället kommer ungdomar ha möjlighet att boka tid på vårdcentralen.

Inger Reis är barnmorska på ungdomsmottagningen i Arboga:

- Vi måste prioritera och då för att finnas till hands för alla kvinnor som behöver vård så måste vi stänga igen ungdomsmottagningen, säger hon.

Att möjligheten till tester och till att få preventivmedel fortfarande finns tillgänglig på vårdcentraler är något som Åsa Regnér inte är helt nöjd med.

- Naturligtvis är det bättre än ingenting, men ibland saknas kunskap på vårdcentraler om ungdomar och sexualitet, vilket är vad ungdomsmottagningarna är så bra på, säger Åsa Regnér.