Mimer mäter dödligt radon - unikt i Sverige

Trots att omkring 500 svenskar dör varje år på grund av radon finns inga tvingande bestämmelser om radonmätningar i flerbostadshus. Men bostadsbolaget Mimer i Västerås har mätt radonet i alla sina hyreshus - det är unikt i Sverige.
Trots att man känner till att radon kan orsaka lungcancer finns idag bara rekommendationer om radonmätningnar i flerbostadshus. I samarbete med Hyresgästföreningen har det allmännyttiga bostadsföretaget Mimer i Västerås gått längre. Initiativtagare var Hyresgästföreningen. - Radonprojektet kom till i samband med att vi skulle skriva ett nytt boendeavtal med Mimer, och det här är ett mycket, mycket bra projekt, säger Hans Olsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås. Radon är en gas som finns i marken och i blåbetong, som användes som byggmaterial från 1920-talet ända fram till 1970-talet. Förekomsten av radon i bostäder kan spåras och mätas med en liten dosa. Hos Mimer har man nu mätt radonhalten i alla marklägenheter och var femte övrig lägenhet. Mimer har på eget initiativ lovat att vidta åtgärder i de lägenheter där man uppmätt radonhalter som överstiger det lägsta riktvärdet. Och det är något som Hyresgästföreningen välkomnar: - Då kan alla känna sig lugna och trygga där de bor, säger Hans Olsson. Redan mätningarna har kostar Mimer en och en halv miljon kronor, och de åtgärder som eventuellt måste vidtas om man konstaterar för höga värden kommer också att kosta; hur mycket vet man inte ännu. Idag kan småhusägare få bidrag till åtgärder för att minska radonhalten i sina bostäder, men liknande bidrag finns inte för flerfamiljhus. - Det är väl tyvärr en bom från statsmakternas sida. Att även fastighetsbolagen skulle få bidrag var ju en av punkterna i radonutredningen, och ett bidrag hade bidragit till att få radonutredningar gjorda, säger Hans Olsson till P4 Västmanland. Resultaten av mätningarna i Mimers fastigheter väntas komma in före sommaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".