västerås

Delade åsikter om hemtjänstens kläder

Nu ska alla anställda inom Västerås stads hemtjänst få arbetskläder. En stark orsak är att jobbet sliter mycket på de privata kläderna som personalen hittills använt.

- Dels har det funnits ett stort önskemål från personalen att ha arbetskläder. Det här är ju ett jobb som sliter på kläderna, du måste tvätta ofta, säger Sofia Lundin som är enhetschef inom Gideonsbergs hemtjänst.

- Alla vill inte ha arbetskläder, men de flesta tycker det är bra, menar hon. Trots det måste alla anställda ha arbetskläder eftersom det står i kollektivavtalet att skyddskläder ska användas om de finns.

Arbetskläderna som samtliga 2 500 anställda ska få byts varje dag och klarar att tvättas i 60 grader. Men de har fått kritik för att vara varma och inte andas så bra som det behövs när man blir varm i jobbet. Om några månader ska kläderna utvärderas och då kan de komma att förbättras.

Peter Svensson och Katja Kaistamaa är undersköterskor och jobbar inom hemtjänsten på Gideonsberg och Skallberget. De har olika meningar om arbetskläderna.

- Det finns både fördelar och nackdelar, jag har ju alltid haft mina egna kläder och jag trivs bäst i dom, säger Peter Svensson.

Katja Kaisamaa håller inte med.

- Nej, jag tycker det är jättebra att det finns arbetskläder. Många av dem vi går hem till röker och lukten fastnar i kläderna. Dessutom blir vi varma och dammiga när vi städar, säger Kaistamaa.

Kläderna, en vinröd tunika med gråa byxor, började delas ut i april, men alla anställda har inte hunnit få dem.